Начало

Ортодонтия – коригиране на зъбно-челюстните деформации-подреждане и изправяне на зъбите със снемаеми апарати или фиксирана техника(брекети).

Ортодонтията е наука, занимаваща се с диагностика, лечение и профилактика на различни деформации в лицево -челюстната област, в  това число кривите зъби и взамоотношенията на горна и долна челюст. В нашата клиника , освен всички класически снемаеми апарати и няколко вида и системи брекети, използваме и т. нар. шини MТМ clear alignerс, аналог на известните Invisalign. Представляват „невидими“ прозрачни силиконови шини, които се използват за корекция на някои изкривявания в зъбните дъги. Клиниката ни работи в тясна колаборация със специалист - ортодонт.

Проблемите във формата, положението или размера на зъба могат да се разрешат по няколко начина. Един от тях са фасетите. Представляват малки керамични люспички, които се залепват върху предната зъбната повърхност. Използват се главно при предни зъби. С тях промяната в усмивката е наистина зашеметяваща. Когато обаче зъбът е много рарушен , се използват коронки- керамични или циркониеви. Понякога минимални корекции във формата и положението могат да се постигнат и с използването на фотополимер- т. нар. бондинг.

Брекети

Това е лечение при пациенти над 20-годишна възраст, при които растежът на челюстите е завършил. То се извършва с помощта на специални системи за корекция наречени брекети.

До каква възраст могат да се слагат брекетите?

Няма ограничена възраст за ортодонтско лечение и поставянето на брекети.

Как се поставят брекетите.

Брекетите се залепват на отделните зъби със специални лепила, без да се уврежда структурата на зъба, така че поставянето на брекети не вреди на здравето на зъбите.

Има ли болка или дискомфорт по време на лечение?

При поставянето на брекетите,  в първата седмица,  като имаме предвид, че все пак това е ново нещо за пациента, може да се появи дискомфорт и леко изтръпване на зъбите. Нужно е малко време пациентите да свикнат, както с всяко ново нещо.

Нормално ли се храни пациент с брекети?

Храненето почти не се нарушава, пациентите трябва само да внимават с отхапването на твърди храни.

Колко време отнема ортодонтското лечение при възрастни пациенти?

Зависи от деформацията – състоянието на зъбите и захапката на пациента. Но със съвременните системи напоследък това е възможно за период от 6 – 16 месеца.

Кога се пристъпва към поставяне на брекети при възрастни пациенти?

Във всички случаи в които е необходимо да се коригират позициите на зъбите или захапката. Най-често ортодонтското лечение се комбинира с други лечения на зъбите. Например, когато е необходимо да се осигури място за поставянето на импланти или при ортопедично възстановяване на зъбите – преди поставянето на фасети е необходимо изправянето на зъбите и коригирането н захапката.

Нарушава ли се ежедневното общуване с хора след поставяне на брекети?

Брекетите не пречат на говора. Във връзка с естетиката – вече се предлагат системи, които почти не се забелязват, за разлика от металните брекети. Вече има брекети с цвета на зъбите, както и прозрачни брекети. Благодарение на тях околните може и да не забележат, че са поставяни брекети.

Адрес за кореспонденция:

Адрес за кореспонденция:

София, кв.Лозенец, ул.Вежен 12А, етаж 6

Тел: 0879 806077

Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.