Начало

Детска дентална медицина – лечение и профилактика на денталните заболявания при деца.

Кога да заведем детето на зъболекар? Най-подходящото време за първото посещение на вашето дете е между 18 и 24 месец. Стоматолозите препоръчват да не чакате след втората година, защото проблеми със зъбите може да възникнат дори и в този период.Децата в този период са склонни към появата на “синдрома на биберона”, появата на вредни навици - смучене на пръст и др. При консултация със специалист може да се направи програма, която да предодврати по-нататъшни проблеми.

Преди първото посещение Разкажете на детето си какво да очаква. Например какви инструменти ще има в кабинета, какво ще направи доктора, без да създавате страховит образ. Обикновено при малките деца първото посещение е “опознавателно” - стоматологът ще се опита да спечели доверието на детето, така че то да не се страхува и не е продължително. Стоматологът ще направи пълен преглед на устата, венците и зъбите.

Ако зъболекарят прецени може да почисти леко зъбите, за да махне плаката.

Ако всичко върви добре стоматологът ще покаже и обясни на детето ви как да си мие зъбите и колко е важно те да бъдат чисти.

Най-накрая ще прецени има ли нужда от допълнителна флуоризация на зъбите.

Грижа за детските зъби вкъщи:

1. Венците на децата трябва да се почистват внимателно с чиста марля.

2. След поникването, зъбите трябва да се мият с малка мека четка и малко количества паста за зъби.

3. Не позволявайте на детето си да заспива с биберон. Течности, като мляко, сок и др. които остават в устата през нощта могат да влошат състоянието на венците и зъбите.

4. Научете детето си да мие зъбите си два пъти на ден, особено вечерта.

5. Показвайте на детето, как вие се грижите за зъбите си и така ще го научите колко е важно да поддържа добра хигиена.

Няколко думи за флуоридите Когато децата започнат сами да си мият зъбите е важно да наблюдавате, какво количество паста за зъби слага. Препоръчителното количество е колкото грахче. Трябва да сте сигурни, че детето се е научило да изплаква и изплюва пяната от пастата, а не да я гълта. Това може да е опасно, ако детето непрекъснато гълта пастата-има опасност от появата на флуороза. Това може да увреди постоянните зъби. Необходимо е да проверите какво количество флуор има в питейната вода. Ако то е достатъчно, не е необходим допълнителен прием на флуор. По този въпрос се консултирайте с вашия стоматолог.

Пробив на зъбите Млечните зъби започват да никнат около 6-ия месец и продължават до 3-тата година. Около 6-тата година започват да пробиват постоянните зъби които заместват млечните. Често пробива е съпътстван от дискомфорт и някои от следните симптоми:

- обилно отделяне на слюнка

- мехурчета около мястото на пробиващия зъб

- температура

- безспокойство

- нарушен сън

Има няколко начина да помогнете на детето в тези моменти:

- разтрийте мястото с чист пръст

- давйте на детето да дъвче гумени кръгчета

- хранете детето по подходящ начин

Консултирайте се с вашият лекар винаги, когато температурата се увеличи, появи се оток или има признаци за инфекция.

Смучене на пръст

Смученето на пръст е често срещан вреден навик. Доказано е, че много бебета си смучат пръстите още преди да се родят. Предполага се, че този навик е начин децата да се отпуснат и да се чувстват сигурни. Този вреден навик може да доведе до сериозни проблеми със зъбите ако продължи и след пробива. Особено опасно е, ако продължи и след петата година, когато започват да поникват постоянните зъби-може да пробият в неправилна позиция, да се появят ортодонтски деформации. Обикновено навика изчезва в училищна възраст, поради подигравките на другите деца, но ако не престане вземете мерки. Кажете на детето си, че неговите връстници отдавна не си смучат пръста и се консултирайте със специалист. Най-важното е да не наказвате детето - не е добре то да е наплашено.

Адрес за кореспонденция:

Адрес за кореспонденция:

София, кв.Лозенец, ул.Вежен 12А, етаж 6

Тел: 0879 806077

Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.